Naukowcy Centrum ZUT i PUM opatentowali nowy proces produkcji bakteriofagów

Naukowcy Centrum ZUT i PUM opatentowali nowy proces produkcji bakteriofagów

Zespół badaczy z Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT w Szczecinie i Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie uzyskał patent pt. „Dwuetapowy proces produkcji bakteriofagów”.

Bakteriofagi – nazywane „pożeraczami bakterii” – to wirusy, które atakują i niszczą konkretne bakterie. Mogą być szansą w walce z infekcjami opornymi na antybiotyki.

Nowa metoda pozwala na precyzyjniejszą i wydajniejszą produkcję fagów dzięki kontrolowanej hodowli w ściśle określonej temperaturze i w obecności pola elektromagnetycznego. Proces trwa co najmniej 8 godzin i prowadzi do całkowitego zniszczenia bakterii Klebsiella pneumoniae.

Gratulujemy autorom: Rafał Rakoczy, Marian Kordas, Joanna Honselmann Genannt Humme, Kamila Dubrowska, Adrian Augustyniak i Maciej Konopacki 👏

📸 Na ilustracji: bakteriofagi atakujące komórki bakteryjne.

Zobacz inne

Zapisz się do newslettera

odkrywaj najnowsze innowacje w materiałach oraz technologie, które mogą przyspieszyć rozwój Twoich projektów!

Drogi Użytkowniku,
witamy na naszej nowej stronie!

Wciąż pracujemy nad jej udoskonalaniem, dlatego możesz napotkać drobne błędy lub brakujące elementy.

Wszystko stopniowo poprawiamy, żeby korzystanie z serwisu było dla Ciebie wygodne i bezproblemowe.

Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.